Woning De Dierenriem

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis De Dierenriem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning De Dierenriem

Beschrijving

De eclectische burgerwoning "De Dierenriem" werd in 1905 ontworpen door architect Fr. Reusens voor Alf. Wuyts, die al in Zurenborg woonde in de Draakstraat 18-20. Het thema van de Dierenriem is populair in de wijk, waar bijvoorbeeld veel straatnamen verwijzen naar de tekens van de dierenriem.

De woning telt twee traveeën en drie bouwlagen op een hoog souterrain, onder een lessenaarsdak. Het eclectische ontwerp put hoofdzakelijk inspiratie uit de neoclassicistische stijl, met een evenwichtige, klassieke opbouw van de lijstgevel, het witte natuurstenen parement en neoklassieke elementen zoals de attiek, het fronton, de entablementen en balustrades.

Hoog souterrain, met aparte toegangsdeur rechts en groot keldervenster in de linker travee, nu omgevormd tot garagepoort. De verhoogde begane grond heeft imitatievoegen, een rechthoekige deur en erker, beide gevat onder entablementen. Op de eerste verdieping een breed en een smal venster met dezelfde afwerking, namelijk een balustrade als balkon en borstwering en een bekroning met entablementen. Opvallende bovenverdieping, met in de brede venstertravee een rondbogig tweelicht in breed rondboogveld, in de smalle deurtravee een rechthoekig venster met fronton.

Opvallende gevelbekroning, met boven de houten kroonlijst op klossen en met tandfries, een attiek die bekroond is door een centraal geplaatste, grote smeedijzeren wereldbol met dierenriem, die de naam van de woning uitbeeldt. Links en rechts is de attiek bekroond met natuurstenen topstukken.

De enkelhuisindeling van de gevel, met een smalle deurtravee en een brede venstertravee, weerspiegelt de plattegrond van de woning, zoals bijgevoegd in het bouwdossier. In de deurtravee zit de gang met trappenhuis. In de venstertravee op elke verdieping een enfilade van drie of twee kamers. In het souterrain was oorspronkelijk een bureel, een kelder, een keuken en een washuis ondergebracht. Op de bel etage de klassieke indeling met salon, eetkamer en veranda, uitkomend op een terras. Op de eerste verdieping zaten in het voorhuis twee slaapkamers, en op de tussenverdieping in de achterbouw een badkamer. Op de tweede verdieping en op de zolder, telkens twee kamers.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 961 # 4570.