Woning De Dierenriem

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Cogels-Osylei
Locatie Cogels-Osylei 61, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Burgerhuis De Dierenriem

Deze bescherming is geldig sinds 11-04-1984.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Woning De Dierenriem

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

De eclectische burgerwoning "De Dierenriem" werd in 1905 ontworpen door architect Fr. Reusens voor Alf. Wuyts, die al in Zurenborg woonde in de Draakstraat 18-20. Het thema van de Dierenriem is populair in de wijk, waar bijvoorbeeld veel straatnamen verwijzen naar de tekens van de dierenriem.

De woning telt twee traveeën en drie bouwlagen op een hoog souterrain, onder een lessenaarsdak. Het eclectische ontwerp put hoofdzakelijk inspiratie uit de neoclassicistische stijl, met een evenwichtige, klassieke opbouw van de lijstgevel, het witte natuurstenen parement en neoklassieke elementen zoals de attiek, het fronton, de entablementen en balustrades.

Hoog souterrain, met aparte toegangsdeur rechts en groot keldervenster in de linker travee, nu omgevormd tot garagepoort. De verhoogde begane grond heeft imitatievoegen, een rechthoekige deur en erker, beide gevat onder entablementen. Op de eerste verdieping een breed en een smal venster met dezelfde afwerking, namelijk een balustrade als balkon en borstwering en een bekroning met entablementen. Opvallende bovenverdieping, met in de brede venstertravee een rondbogig tweelicht in breed rondboogveld, in de smalle deurtravee een rechthoekig venster met fronton.

Opvallende gevelbekroning, met boven de houten kroonlijst op klossen en met tandfries, een attiek die bekroond is door een centraal geplaatste, grote smeedijzeren wereldbol met dierenriem, die de naam van de woning uitbeeldt. Links en rechts is de attiek bekroond met natuurstenen topstukken.

De enkelhuisindeling van de gevel, met een smalle deurtravee en een brede venstertravee, weerspiegelt de plattegrond van de woning, zoals bijgevoegd in het bouwdossier. In de deurtravee zit de gang met trappenhuis. In de venstertravee op elke verdieping een enfilade van drie of twee kamers. In het souterrain was oorspronkelijk een bureel, een kelder, een keuken en een washuis ondergebracht. Op de bel etage de klassieke indeling met salon, eetkamer en veranda, uitkomend op een terras. Op de eerste verdieping zaten in het voorhuis twee slaapkamers, en op de tussenverdieping in de achterbouw een badkamer. Op de tweede verdieping en op de zolder, telkens twee kamers.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 961 # 4570.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2015

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Cogels-Osylei

Cogels-Osylei (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.