Teksten van Woning De Dierenriem

Woning De Dierenriem ()

De eclectische burgerwoning "De Dierenriem" werd in 1905 ontworpen door architect Fr. Reusens voor Alf. Wuyts, die al in Zurenborg woonde in de Draakstraat 18-20. Het thema van de Dierenriem is populair in de wijk, waar bijvoorbeeld veel straatnamen verwijzen naar de tekens van de dierenriem.

De woning telt twee traveeën en drie bouwlagen op een hoog souterrain, onder een lessenaarsdak. Het eclectische ontwerp put hoofdzakelijk inspiratie uit de neoclassicistische stijl, met een evenwichtige, klassieke opbouw van de lijstgevel, het witte natuurstenen parement en neoklassieke elementen zoals de attiek, het fronton, de entablementen en balustrades.

Hoog souterrain, met aparte toegangsdeur rechts en groot keldervenster in de linker travee, nu omgevormd tot garagepoort. De verhoogde begane grond heeft imitatievoegen, een rechthoekige deur en erker, beide gevat onder entablementen. Op de eerste verdieping een breed en een smal venster met dezelfde afwerking, namelijk een balustrade als balkon en borstwering en een bekroning met entablementen. Opvallende bovenverdieping, met in de brede venstertravee een rondbogig tweelicht in breed rondboogveld, in de smalle deurtravee een rechthoekig venster met fronton.

Opvallende gevelbekroning, met boven de houten kroonlijst op klossen en met tandfries, een attiek die bekroond is door een centraal geplaatste, grote smeedijzeren wereldbol met dierenriem, die de naam van de woning uitbeeldt. Links en rechts is de attiek bekroond met natuurstenen topstukken.

De enkelhuisindeling van de gevel, met een smalle deurtravee en een brede venstertravee, weerspiegelt de plattegrond van de woning, zoals bijgevoegd in het bouwdossier. In de deurtravee zit de gang met trappenhuis. In de venstertravee op elke verdieping een enfilade van drie of twee kamers. In het souterrain was oorspronkelijk een bureel, een kelder, een keuken en een washuis ondergebracht. Op de bel etage de klassieke indeling met salon, eetkamer en veranda, uitkomend op een terras. Op de eerste verdieping zaten in het voorhuis twee slaapkamers, en op de tussenverdieping in de achterbouw een badkamer. Op de tweede verdieping en op de zolder, telkens twee kamers.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 961 # 4570.

Auteurs:  Hooft, Elise

Burgerhuizen (57-63) ()

Aaneensluitende rij van, op nummer 59 na, minder opmerkenswaardige burgerhuizen.

Nummer 57 in neorococo, waarvoor bouwaanvraag van 1904, door ingenieur A. Deckers.

Nummer 59. Zogenaamd "De Zonnewijzer", in een synthetische late art-nouveaustijl, waarvoor bouwaanvraag van 1908 naar ontwerp van A. Cols en A. Defever; opdrachtgever was aannemer L. Peeters-Gowie, die we op Zurenborg regelmatig aan het werk zien. Geslaagde combinatie van gele baksteen en lineair versierde blauwe natuursteen; originele afwerking van de hoger opgaande vensterstravee; deurtravee met sierlijk draaiende bordestrap met dienstingang in rechtse keermuur.

Nummer 61. Zogenaamd "De Dierenriem" in eclectische stijl met overwegend neoclassicistische inslag, waarvoor bouwaanvraag van 1905 naar ontwerp van F. Reusens (zie inscriptie). Gevelbekroning met attiek waarop smeedijzeren wereldbol met dierenriem.

Nummer 63. Half vrijstaand gebouw in neorenaissancestijl, waarvoor bouwaanvraag van 1904 naar ontwerp van F. Toen; kenmerkende risalietvormende topgevel, zie huizen Victor Jacobslei; vrijstaande zijgevel met portiek en terras.

• Gemeente-archief Berchem, 0.1/5, dossier 18, 26 oktober 1904; 0.1/5, dossier 22, 29 juli 1908; 0.1/5, dossier 19, 20 februari 1905; 0.1/5, dossier 18, 24 november 1904.
  • ELAUT A. & POSSEMIERS J. 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 98-99.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling R.U.G., 70.

Auteurs:  Plomteux, Greet