Voor deze half vrijstaand eclectische burgerwoning werd in 1904 een bouwaanvraag ingediend naar ontwerp van architect François Toen voor rekening van de heer Malevez, die woonde op de Paardenmarkt 54 in Antwerpen.
Het is een ruime burgerwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak. De voorgevel is uitgevoerd in witte baksteen, met witte natuursteen voor speklagen, omlijstingen van de muuropeningen en decoratie. In de voorgevel ligt de nadruk op de brede venstertravee, die is uitgewerkt als een risalietvormende topgevel, een element dat Toen vaker toepaste. Gelijkaardige voorbeelden zien we verder in de Cogels-Osylei op nummer 84 en bij zijn ontwerpen in de Victor Jacobslei. Het vensterrisaliet bestaat uit drie boven elkaar geplaatste gekoppelde rechthoekige vensters, in gedecoreerde natuurstenen omlijstingen, bekroond door een neo-Vlaamserenaissance-geveltop met overhoekse lisenen en topstuk met windwijzer. Rechter venstertravee zeer eenvoudig uitgewerkt, met drie boven elkaar geplaatste rechthoekige vensters.
De ingang bevindt zich in een portiek tegen de vrijstaande zijgevel, een lage bakstenen uitbouw waarboven een terras met houten erker. Deze brede, vrij gesloten gevel is uitgevoerd in rode baksteen met natuurstenen speklagen. Decoratieve elementen zoals het in siermetselwerk uitgevoerde rookkanaal tussen twee met fronton bekroonde blinde vensters.
De plattegrond in het bouwdossier toont ons een klassieke enkelhuisindeling, waarin gang en trappenhuis ontdubbeld zijn. Vanuit de portiek komt men in een vestibule en lange gang, van waaruit het parallelle, links daarvan gelegen trappenhuis te bereiken is, en die doorloopt tot aan de keuken in de lagere achterbouw. In de venstertravee de klassieke enfilade van salon, eetkamer en veranda.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2015: Burgerhuis ontworpen door Frans Toen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/170518 (geraadpleegd op ).
Aaneensluitende rij van, op nummer 59 na, minder opmerkenswaardige burgerhuizen.
Nummer 57 in neorococo, waarvoor bouwaanvraag van 1904, door ingenieur A. Deckers.
Nummer 59. Zogenaamd "De Zonnewijzer", in een synthetische late art-nouveaustijl, waarvoor bouwaanvraag van 1908 naar ontwerp van A. Cols en A. Defever; opdrachtgever was aannemer L. Peeters-Gowie, die we op Zurenborg regelmatig aan het werk zien. Geslaagde combinatie van gele baksteen en lineair versierde blauwe natuursteen; originele afwerking van de hoger opgaande vensterstravee; deurtravee met sierlijk draaiende bordestrap met dienstingang in rechtse keermuur.
Nummer 61. Zogenaamd "De Dierenriem" in eclectische stijl met overwegend neoclassicistische inslag, waarvoor bouwaanvraag van 1905 naar ontwerp van F. Reusens (zie inscriptie). Gevelbekroning met attiek waarop smeedijzeren wereldbol met dierenriem.
Nummer 63. Halfvrijstaand gebouw in neorenaissancestijl, waarvoor bouwaanvraag van 1904 naar ontwerp van F. Toen; kenmerkende risalietvormende topgevel, zie huizen Victor Jacobslei; vrijstaande zijgevel met portiek en terras.
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. 1992: Burgerhuis ontworpen door Frans Toen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/170505 (geraadpleegd op ).