erfgoedobject

Hoekhuis uit 1912

bouwkundig element
ID
30027
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30027

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoekpand van drie + zeven traveeën en heden drie bouwlagen onder pseudo-(?) mansardedak (leien, nok loodrecht op de straat) met dakvenster tussen voluten en driehoekig fronton. Neorococolijstgevel van 1912 naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge) in plaats van gepleisterde lijstgevel. Baksteenbouw op hardstenen sokkel, horizontaal geleed door kordon vormende lekdrempels en lijsten van natuursteen. Licht getoogde vensters, op de begane grond in hardstenen omlijstingen en op de bovenverdieping in bepleisterde, telkens met neorocaillesluitsteen tussen slingers. Ramen van 1912 met onder meer versierde kalven en kleine roedeverdeling, beperkt tot de bovenlichten voor de schuiframen van de begane grond. Beglaasde vleugeldeur met sierlijke ijzeren neorococowaaier met ingebouwde lantaarn. Gecementeerde, in 1912 met twee verdiepingen verhoogde zijgevel met rechthoekige, voornamelijk blinde bovenvensters en rolluikkasten voor de benedenvensters.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 131/1912.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoekhuis uit 1912 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30027 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.