Herenhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Herenhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de douairière Nottebohm, naar een ontwerp door Charles Dens uit 1889. De architectuur met invloeden van neorenaissance en Neo-Grec, is representatief voor het decoratieve, rijpe oeuvre van de architect, die actief was van omstreeks 1870 tot omstreeks 1915. Van het gebouw, geïntegreerd in een nieuwbouwcomplex met het aanpalende nummer 283, is enkel de gevel bewaard.

Vier traveeën brede lijstgevel van twee bouwlagen boven een souterrain, oorspronkelijk afgedekt met een zadeldak. Het parement onderscheidt zich door een contrasterende materiaalpolychromie, opgetrokken uit witte natuursteen, rood baksteenmetselwerk en blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en het klassieke hoofdgestel, met registers van rechthoekige muuropeningen, legt de compositie de klemtoon op het rechter zijrisaliet, gemarkeerd door het portaal en een erker op de verdieping. Het portaal in geriemde omlijsting heeft een oculus tussen voluten als bovenlicht; de erker op zware voluutconsoles en met doorgetrokken gietijzeren borstwering, is versierd met Ionische pilasters, ranken en een bladwerkfries. Schijnvoegen, een stafwerkfries en diamantkopsleutels met ranken kenmerken de begane grond; de omlijste bovenvensters, gevat tussen hoekkettingen, hebben een driehoekig fronton met consoles en typische acroteria als bekroning. Het houten schrijnwerk van de vleugeldeur en het smeedwerk van waaiers en tralies is bewaard; van de erker werden de acroteria verwijderd.