Oude Cité

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oude Cité

Beschrijving

Arbeidershuisvesting bestaande uit aaneengeschakelde volumes met arbeiderswoningen in rijbebouwing, daterend uit het midden van de 19de eeuw en zogenaamd 'Oude Cité'. Thans is de wijk grotendeels omgevormd tot veertien sociale woningen.

Historiek

De arbeiderswijk had oorspronkelijk een gesloten karakter volgens een H-vormig grondplan, zoals zichtbaar op de Popp-kaart. Momenteel is het merendeel van de wijk bewaard, meer bepaald enkele volumes gesitueerd in een L-vorm ten opzichte van de Kapellestraat (Oude Cité nummers 1-13, 2-14) en het losstaande hoofdgebouw (Kapellestraat nummer 37). De bebouwing kwam gefaseerd tot stand tijdens het tweede en derde kwart van de 19de eeuw. Getuige hiervan zijn de bakstenen dateringen in de geveltoppen van nummers 5 '1836' en 13-14 '1851'.

Omstreeks 1986 werden de woningen gelegen aan de Oude Cité omgevormd tot een sociaal woningcomplex met veertien woningen. Deze renovatie was ingrijpend voor zowel exterieur als interieur. Ten zuidoosten werden twee gebouwen met garages toegevoegd. Het hoofdgebouw aan de Kapellestraat bleef van ingrijpende aanpassingen gespaard.

Beschrijving

Bewaard, onderkelderd dubbelhuis (Kapellestraat 37) van zes traveeën en één bouwlaag onder een uitkragend zadeldak met centrale dakkapel (leien, nok loodrecht op de straat). Gewitte baksteenbouw op een deels geschilderde, gepikte plint. Rechthoekige, beluikte vensters, met bewaard houten schrijnwerk. Eenvoudig omlijste, rechthoekige toegangsdeur, voorafgegaan door twee hardstenen treden. Relatief gesloten zijpuntgevel aan de straat met twee beluikte getoogde vensters in de top. De achtergevel van acht traveeën wordt geopend door rechthoekige muuropeningen. Meerdere verluchtingssleuven zijn aanwezig in de plint en bovenaan de gevels.

Parallel met en achter het hoofdgebouw gelegen volumes met aaneengeschakelde onderkelderde arbeiderswoningen van één en twee bouwlagen, respectievelijk nummers 4, 10-12 en 1-3, 5-9, 13-14. Vernieuwde pannen zadeldaken met later toegevoegde dakvensters. Witgeschilderde baksteenbouw op een geschilderde plint met gewijzigde muuropeningen. Rechthoekige muuropeningen onder metalen I-balken, met uitzondering van de getoogde muuropeningen in de zijpuntgevel en westelijke gevel van nummers 1-3. Beluikte vensters op hardstenen lekdorpels. Al het schrijnwerk werd vernieuwd. Sporadisch bewaarde bouwsporen, balken en muurankers. Het interieur werd wellicht volledig verbouwd.

Auteurs: Mertens, Joeri; Verhelst, Julie