Serristenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenwoning

Beschrijving

Burgerhuis uit het interbellum gelegen in het centrum van Eizer. Kadastraal geregistreerd in 1925 als eigendom van Charles Mommaerts. Achter de woning staat nog een serre uit begin 20ste eeuw. Deze serristenwoning sluit aan bij de eerste generatie van serristen (uit begin 20ste eeuw) die zich wil profileren door de bouw van een rijk uitgewerkte woning. De tweede generatie uit het interbellum bouwde vaker asymmetrische villa’s met uitgewerkte portieken en erkers (zie Overijse).

Onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een half schilddak met pannen. Getoogde muuropeningen en bewaard schrijnwerk. Decoratief gebruik van witgeglazuurde baksteen voor omlopende muurbanden, rollagen en in de boogfries boven de verdiepte velden in de gevel.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling IV (Overijse), 1925/14.

Auteurs: Verwinnen, Katrien