Opgaande plataan als vredesboom

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wannegem-Lede

Beschrijving

Centraal in dorpskom van het vroegere Wannegem staat palend aan de parochiekerk met omringend ommuurd kerkhof een opgaande plataan. Aan de overzijde van de weg staat een gekandelaarde linde geplant als vrijheidsboom.

De plataan is in 1920 aangeplant. Het gemeentebestuur besloot ter herdenking van de bevrijding een vredesboom aan te planten. Met een groots feest werd het jonge boompje op zijn plaats gezet, doch prompt de nacht nadien uitgetrokken door enkele oudstrijders. Zij hadden liever gezien dat de boom op de grensscheiding van de twee parochies geplant werd. Na een paar herhalingen, bleef het toch bij die bewuste plataan, die er nu nog staat en tot een respectabele boom uitgegroeid is.

• DHONDT, O. ‘Geschiedenis van Wannegem-Lede’, p.60 (uitgegeven in eigen beheer).

Auteurs: Schepens, Annelies; Vanmaele, Nele