Onze-Lieve-Vrouw van Hallekapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Overijse
Deelgemeente Overijse
Straat Kouterstraat
Locatie Kouterstraat zonder nummer, Overijse (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie bouwkundig erfgoed Overijse (inventarisatie: 25-02-2015 - 31-12-2017).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Kleine pijlerkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Halle en gedateerd "1752". In deze omgeving werd al een kapel weergegeven op de Villaretkaart van circa 1748. De kapel werd in de jaren 1950 heropgebouwd na verbreding van de weg.

Bak- en zandstenen kapel op een rechthoekig grondplan met rechte sluiting. De steekboognis met smeedijzeren tralie heeft een witte kalkzandstenen omlijsting met geprofileerd beloop op met neuten en imposten. Voor de bekronende jaarsteen en de afdekplaten van het zadeldak werd eveneens een witte zandsteen gebruikt. De nis zelf is witgeschilderd en er staat een beeld in van Onze-Lieve-Vrouw van Halle.

  • Carte topographique de la partie de la Belgique comprise entre Gand et Tournay, Maestricht et Liège, levée par Villaret, Ingénieur du Roi, 1748, Institut National de l’Information Géographique et Forestière, Saint-Mandé (France), schaal 1:14.400, kaartblad 37.
  • S.N. 1976: Kapellen te Overijse, Eigen Schoon en de Brabander 59, 467-483.

Bron: -

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Datum tekst: 2017

Relaties

maakt deel uit van Overijse

Overijse (Overijse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.