Serristenvilla Les Vignes

Beschrijving

Serristenwoning uit het begin van de 20ste eeuw, de eerste bloeiperiode van de druiventeelt in de streek. De villa staat in een tuin die van de straat wordt afgesloten door een gedetailleerde betonnen omheining, eigen aan het interbellum, de periode van de vergroting van het burgerhuis.

Begin 20ste eeuw werden er op het perceel verschillende serres en een nieuwe woning en bijgebouw gebouwd in eigendom van "viticulteur" Prosper Paillet – Van der Vorst. Volgens F. Stroobants voerde metser/aannemer Frans Michiels de werken uit. De familie Paillet stond bekend om de productie van wijn en leverde miswijn aan verschillende bisdommen. Op het kadaster werd in 1925 de vergroting van de woning met de linkse travee met erker geregistreerd.

Vrijstaand bakstenen burgerhuis op een verhoogde begane grond van oorspronkelijk drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak (nok loodrecht op de straat). Tijdens het interbellum werd het volume in een zelfde stijl uitgebreid met een haakse linkse travee waardoor de voor het interbellum typische combinatie van lijst- en puntgevel ontstaat, waarbij de deurtravee is opgevat als risaliet. De onderbouw is links bezet met breuksteen en rechts met blauwe hardstenen platen.

Begane grond met rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-lateien met rozetbouten en op de verdieping getoogde muuropeningen; vernieuwd schrijnwerk. Bovenaan in de puntgevel gekoppelde rondboogvormige vensters. De ontlastingsbogen op de verdieping zijn decoratief uitgewerkt met witte en blauw geglazuurde baksteen en blauwe hardstenen hoek- en sluitstenen. Boven de bewaarde vleugeldeur, met bovenlicht, zit een rondbogige ontlastingsboog eveneens in witte en blauwe geglazuurde baksteen en hardstenen sluitsteen, in het boogveld witte zandsteen met opschrift "Les Vignes.". Rechtse traveeën met balkon met smeedijzeren borstwering en gedragen door ijzeren schoorstukken. Driezijdige erker met bekronend balkon tegen de linker travee. De dakrand van de puntgevel werd uitgewerkt als windbord. Twee nagenoeg blinde zijgevels met rechts aanbouw onder lessenaarsdak.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling IV (Overijse), 1903/34 en 1925/28.
  • STROOBANTS F. 2010: Geïllustreerde encyclopedie van de Brabantse druiventeelt onder glas (1865-2010), Bijdrage XXVIII tot de Geschiedenis van IJse-, Lane- En Dijleland. De Beierij van Ijse – Het Glazen Dorp, 225-227.

Auteurs: Verwinnen, Katrien