Serristenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenwoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Serristenwoningen met omgeving

Beschrijving

Serristenwoning uit begin 20ste eeuw, kadastraal geregistreerd in 1904 in eigendom van Charles Leblicq – Van Bruystegem, samen met enkele serres ten westen. Vandaag zijn er nog verschillende standaardserres met houten gebint bewaard op een perceel dat aan de straat wordt afgelijnd met een hoge keermuur en waar op de hoek met de Korenarenstraat de Sint-Barbarakapel is ingewerkt.

Het burgerhuis staat aan de rand van een plateau met serristenbedrijven in het centrum van Overijse. Ten westen hiervan staan de serristenwoningen Charlies en Raussens met bijhorende serres. Het burgerhuis is een voorbeeld van een eerder eenvoudige serristenwoning uit de eerste bloeiperiode van de druiventeelt. De nabijgelegen serristenwoning Raussens, eveneens uit begin 20ste eeuw, kent een meer gedetailleerd uitgewerkte gevel.

Burgerhuis op een verhoogde begane grond van drie traveeën en twee bouwlagen onder een sterk afgewolfd zadeldak (pannen, nok evenwijdig met de straat). De geknikte gevel van het dubbelhuis wordt gekenmerkt door een centraal risaliet bekroond door een trapgeveltje. De muuropeningen zijn getoogd en voorzien van hardstenen hoek- en sluitstenen en vernieuwd schrijnwerk, uitgezonderd de vleugeldeur met bovenlicht. Boven de centrale inkom is er een deurvenster met balkon en hogerop nog een rondboogvenster. Voorts wordt de gevel decoratief uitgewerkt met sierankers en omlopende witstenen of gecementeerde banden (gevel later overschilderd?). De steigergaten worden afgesloten met leeuwenkopjes. Bewaarde kroonlijst met tandlijst.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling IV (Overijse), 1904/51.

Auteurs: Verwinnen, Katrien