Rij arbeidershuisvesting

Beschrijving

Laag rijtje arbeiderswoningen (nokrichting parallel aan de straat); volgens bouwaanvraag "cité ouvrière" heropgebouwd naar ontwerp van architecten A. Le Marchand en G. Ribaucourt (Brussel) van 1920, in opdracht van het nabijgelegen constructiebedrijf en ijzergieterij zogenaamd Fonderie de l'Yser. Eenheidsbebouwing; spiegelbeeldschema met enkelhuizen van een brede + een smalle deurtravee. Bouwtrant aanleunend bij de toen regionaal gangbare tuinwijkarchitectuur, die meer overhelt naar de lokale bouwtraditie en naar de radicalere modernistische esthetiek (zie onder meer Kalfvaartwijk). "Pittoresk" uitgewerkte gevelwand: opeenvolging van gekoppelde bakstenen puntgevels met breed halfrond benedenvenster, gevat tussen deurportaaltjes met bakstenen bevloering in visgraatverband. Nummer 4 aangepast venster.

• Stedelijk Archief Ieper, 874.1, 26.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine