erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
300330
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300330

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw gelegen in een aan de straat ommuurde tuin. De woning werd in 1875 kadastraal geregistreerd als een "réconstruction totale" in opdracht van Jean Léopold Brankaer – Alsteens. Op de luchtfoto van 1971 zijn er nog verschillende serres zichtbaar op het perceel, wat doet vermoeden dat het hier om een serristenwoning gaat.

Burgerhuis, loodrecht ingeplant op de straat, van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. De lijstgevel is gecementeerde met schijnvoegen en heeft omlopende waterlijsten. De rechthoekige muuropeningen zijn voorzien van hardstenen lekdrempels en een gecementeerde omlijsting met hardstenen sluitsteen; vernieuwd schrijnwerk. De blinde gecementeerde zijgevel is getrapt en wordt bekroond door een vaasmotief. De toegang bevindt zich in de dwarse aanbouw, kadastraal geregistreerd in 1896, van één bouwlaag met plat dak en inkom onder glazen luifel.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling IV (Overijse), 1875/10 en 1896/22.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300330 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.