Dorpskom Massemen

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ bouwkundig geheel

Locatie Dorpsplein 1, 11-12, Dorpsplein zonder nummer (Wetteren)
Status (deels) bewaard

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Massemen

Typologiedorpen

Beschrijving

De dorpskom van Massemen wordt bepaald door het Dorpsplein en de omringende restanten van de oude dorpsbebouwing. De oude kerkhofsite van de Sint-Martinuskerk werd heraangelegd als park. Ten zuiden wordt het kerkhof begrensd door een bakstenen muur met ezelsrug, ten westen door een hoge haag en vier treurwilgen. Een 19de-eeuws hoekhuis ten noordoosten van de kerk en de voormalige school ten zuidoosten van de kerk, vormen met het dorpsgezicht van hoeve Prinsenhof nog beeldbepalende elementen van de oude dorpskom. In het midden van het dorpsplein staat een eeuwenoude grootbladige linde.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO002154, Hoeve Prinsenhof (VAN DEN BOSSCHE H., 2001).

Auteurs: Van den Bossche, Hedwig