Burgerhuis in neotraditionele stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van F. van Roy, naar een ontwerp door Gerard Kloppers uit 1927, voltooid in 1928 (gevelsteen). Deze aannemer-bouwmeester was tijdens de jaren 1920 vooral actief in de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt", waar hij talrijke landhuizen en meergezinswoningen in cottagestijl bouwde, vermoedelijk bestemd voor verkoop 'sleutel-op-de-deur'. De bouwplannen wijken grondig af van de uitgevoerde toestand, een vaak voorkomend gegeven bij Kloppers, die zich voor zijn bouwaanvragen van een beperkt aantal standaardtypes lijkt te hebben bediend.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een mansardedak. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van witte natuursteen voor de eerste twee bouwlagen, speklagen, vensteromlijstingen, lekdrempels en waterlijsten, blauwe hardsteen voor de plint en leien als dakbedekking. Asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het twee traveeën brede zijrisaliet, doorgetrokken in een dakvenster met gebogen fronton. Het portaal met ovaal bovenlicht wordt geflankeerd door de garagepoort. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rondboogvensters. Een houten kroonlijst op consoles vormt de gevelbeëindiging. Spaarzame toegepast, beperkt het geveldecor zich tot consoles met een floraal art-decomotief, en een gevelsteen met een tandrad (?) en het bouwjaar 1928. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur, garagepoort en de vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren vensterleuningen en de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, bestaande uit een voorbouw en een smalle achterbouw. Behalve de vestibule met trappenbordes, beperkt de invulling van de begane grond zich volgens de bouwplannen tot de garage, een achterkamer en de keuken met 'monte plats'. Over de volledige breedte opgedeeld door de traphal met bovenlicht, biedt de bel-etage ruimte aan het salon en de eetkamer met office en terras. De tweede verdieping wordt ingenomen door de woonkamer en de grote slaapkamer met terras en de badkamer. De mansardeverdieping, slechts bereikbaar via de diensttrap, omvat twee overige slaapkamers, een gastenkamer en zolder.