Eclectisch burgerhuis en meubelmakerij

Beschrijving

Burgerhuis en aanpalend atelier in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1889 gebouwd in opdracht van de meester-meubelmakers Antoine Van Treeck (°Venray, 1855) en A. Bennebroek. Deze lieten hetzelfde jaar de winkelpuien vernieuwen van het aanpalende, recent verdwenen hoekpand met de Lange Leemstraat, waar hun handelszaak gevestigd was. Uit het bouwdossier vallen ontwerper nog aannemer af te leiden. Van Treeck had zich in 1878 vanuit Venray in Antwerpen gevestigd.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning een souterrain, twee bouwlagen en een mezzanine. De lijstgevel is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband met knipvoegen, en gebruik van blauwe hardsteen voor de hoge plint en beschilderde witte natuursteen voor waterlijsten, speklagen, sluitstenen, het balkon en fronton. Geleed door de puilijst en doorgetrokken lekdrempels, legt de gevelcompositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met doorgetrokken balustrade en een gebroken driehoekig fronton met bolornament, beide op consoles. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van getoogde deur- en vensteropeningen met diamantkoppen of bollen als sluitstenen. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op consoles en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de rijk bewerkte inkomdeur en vensters is bewaard, evenals het smeedijzeren traliewerk van het souterrain en de gietijzeren voetschraper.

De meubelmakerij is een eenvoudiger constructie van drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder en schilddak. Ter verlevendiging van het gevelmetselwerk zijn in alternerende lagen twee tinten rode baksteen gebruikt, met accentuering van de ontlastingsbogen, borstweringen, waterlijsten en het meandermotief in de fries. Symmetrisch van opzet en afgewerkt met een klassiek hoofdgestel, wordt het centrale laadluik geflankeerd door getoogde ateliervensters en tweelichten met sluitsteen, waterlijst, lekdrempel en onderdorpel. Een steigergat in de fries geeft de positie van de verdwenen hijsbalk aan. Het linker ateliervenster is verbouwd tot inkomportaal en het vensterschrijnwerk werd vernieuwd.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1889#1430 (burgerhuis en atelier), 1889#1571 (winkelpui hoekpand); vreemdelingendossier 481#39603.