Meergezinswoning in art-decostijl

Beschrijving

Meergezinswoning in art-decostijl, volgens de bouwaanvraag uit 1928 voor eigen rekening opgetrokken door Edmond en Edouard Moons. De aannemer en bouwpromotor Gebroeders Moons, gevestigd aan de Engelselei in Borgerhout, had in 1924 al de twee symmetrische hoekcomplexen van Plantin en Moretuslei met Baron Joostensstraat en Van Immerseelstraat gerealiseerd, naar ontwerpen van de architect Jules De Vroey, en in 1927 aan de Van Den Nestlei de meergezinswoning op nummer 34. In de loop van 1929 en 1930 volgden in het verlengde van de Plantin en Moretuslei nog minstens vier appartementsgebouwen voor eigen rekening naar ontwerpen van de architect Gaston De Pauw, waarvan de nummers 126 en 132 vandaag nog bestaan. De bouwplannen van Van Den Nestlei 26 vermelden geen ontwerper.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat het gebouw een souterrain en zes bouwlagen onder een pseudo-mansarde. Zoals opgelegd heeft het slanke, hoog oprijzende gevelfront een parement uit witte natuursteen, met gebruik van blauwe hardsteen voor de hoge sokkel en kunstleien als dakbedekking. Bekroond door een tuitvormige geveltop met postamenten en topstuk, en asymmetrisch van opzet, beantwoordt de opstand aan een nadrukkelijk verticaal compositieschema. In overeenstemming met de indeling van het interieur, legt een over vier verdiepingen oplopende, driezijdige erkerpartij met smeedijzeren balkon, de klemtoon op de brede rechter travee. Eenzelfde balkon beschermt het korfboogportaal, en verder zijn de borstweringen van de rechthoekige vensters versierd met stafwerkpanelen. De smeedijzeren inkomdeur, volgens het merkplaatje vervaardigd door Bouwsmederij Fr. Claessens uit Borgerhout, is bewaard, evenals het traliewerk; het oorspronkelijk houten schrijnwerk is grotendeels vernieuwd.

Het gebouw omvat zeven bescheiden huurkwartieren ontsloten door de zijdelings ingeplante, gemeenschappelijke inkom en -traphal met lift. Zij bestaan uit een enfilade van drie vertrekken, met annex kantoortje aan straatzijde, en de keuken, wc en badkamer achteraan. Wellicht was het souterrain bedoeld als conciërgewoning.