Meergezinswoning in art-decostijl

Beschrijving

Meergezinswoning met café in art-decostijl, gebouwd in opdracht van Jules G. Van Dyck, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Van Mierlo uit 1927 (gevelinscriptie). Het gebouw op de hoek van Van den Nestlei en Provinciestraat, werd voltooid in 1928.

Als architect actief van kort vóór de Eerste Wereldoorlog tot eind jaren 1930, ontwikkelde Ferdinand Van Mierlo omstreeks 1925 een persoonlijke art-decostijl herkenbaar aan de typische behandeling van de natuurstenen onderdelen. Representatieve voorbeelden zijn de eigen woning van de architect in de Kerkstraat uit 1925, en zijn allicht belangrijkste realisatie, de verdwenen bioscoop "Nova" uit 1929 aan de Sint-Bernardsesteenweg.

In totaal zeven traveeën breed, omvat het rijzige hoekgebouw met wigvormige plattegrond vijf bouwlagen onder een plat dak. Waar voor de structuur gebruik werd gemaakt van gewapend beton, kreeg het gevelfront zoals voorgeschreven een volledig natuurstenen parement. Volkomen symmetrisch van opzet, wordt de levendige compositie bepaald door het alterneren van hoekrisalieten en tussenliggende traveeën, resulterend in een getande gevelbekroning. De klemtoon ligt op de iets hoger opgetrokken hoekpartij, gemarkeerd door oplopende, driezijdige erkers met bekronend balkon. Geleed door de brede puilijst, onderscheidt de bovenbouw zich door het nadrukkelijk verticale ritme, met rechthoekige vensters op driezijdige lekdrempels en borstweringen, gevat binnen kolossale pilasters en lisenen. Opmerkelijk verzorgd is de in het gevelvlak geïntegreerde detaillering, met voor de art deco typisch gelede of gecanneleerde profielen en friezen, tandlijsten en hoekkettingen. De borstweringen hebben een repetitief decoratiepatroon, en de pilasters een getrapt topstuk als bekroning. Het oorspronkelijk houten schrijnwerk is volledig vernieuwd; in het bovenlicht van het portaal, destijds met fraai ijzersmeedwerk, is een glas-in-loodraampje bewaard.

Het hoekgebouw omvatte oorspronkelijk een café op de begane grond en vier huurkwartieren op de verdiepingen, ontsloten door de gemeenschappelijke inkom- en traphal met lichtschacht. Deze bestaan volgens de bouwplannen uit een kleine hal, de woonkamer, één slaapkamer met annex badkamer en de keuken.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1927#26729 en 1928#30938.