Burgerhuis in neotraditionele stijl

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van 'mijnheer en juffrouwen' Ceulemans, naar een ontwerp door Louis De Vooght uit 1924. Het gebouw behoort tot het latere oeuvre van de architect, die actief was van eind jaren 1890, tot zijn overlijden in 1945. Tijdens de vroege jaren 1920 tekende hij zowel voor een behoudende architectuur waarvan de woning Ceulemans en het verwante hotel Delhaye aan de Arthur Goemaerelei representatieve voorbeelden zijn, als voor meer eigentijdse ontwerpen in een gematigde art-decostijl. Tot zijn belangrijkste realisaties uit het latere interbellum behoort de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek te Edegem.

De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat een souterrain en vier bouwlagen onder een plat dak. Zoals voorgeschreven heeft de lijstgevel een parement uit witte natuursteen, hier in geboste uitvoering, op een plint uit blauwe hardsteen. De compositie van de lijstgevel volgt de klassieke driedeling, opgebouwd uit de pui, de hoofdverdiepingen en de mezzanine, met registers van rechthoekige muuropeningen. Een gevelbrede bow-window met bekronende balustrade legt de klemtoon op de eerste verdieping. Van het houten schrijnwerk is enkel de inkomdeur bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, bestaande uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol. Volgens de bouwplannen wordt de enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, op de begane grond geflankeerd door de vestibule, de traphal en de office; de keuken bevindt zich in het souterrain. De eerste verdieping omvat drie kamers, de tweede verdieping drie kamers en een 'cabinet de toilette', en de derde verdieping twee kamers en een zolder.