Twee knotessen langs de Bosbeek

Beschrijving

In een weiland langs de Bosbeek, die hier tevens de grens vormt tussen Nieuwenrode en Kapelle-op-den-bos, staan er op de perceelsrand langs deze beek twee knotessen. Het knotbeheer is al lang gestopt en de takken zijn ondertussen helemaal uitgegroeid. De dunste van de twee heeft een omtrek van 251 cm.

Sinds het einde van de 18de eeuw, werd de Bosbeek onafgebroken begeleid door houtige beplantingen, zoals zichtbaar is op de kabinetskaart van de Ferraris en oude topografische kaarten. In de oevers is tevens hakhout van eik als oeverversteviging aangeplant.

• De Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden van Jozef Jean François de Ferraris, opgesteld tussen 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000. Koninklijke Bibliotheek van België, http://www.kbr.be/collections/cart_plan/ferraris/ferraris_nl.html.
  • Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven tussen 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven tussen 1949-1970, schaal 1:25.000.