Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Bescheiden eclectisch burgerhuis, gebouwd rond 1905 voor rekening van W. Renz, die in Borgerhout woonde in de Verzoeningstraat 14.

De woning heeft twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak en heeft een typische enkelhuisindeling, zoals standaard aanwezig bij alle rijwoningen in de stad sinds de 19de eeuw. De gevel is typerend voor het eerste decennium van de 20ste eeuw, door de combinatie van een klassieke gevelindeling en het kleurrijke materiaalgebruik dat uit de art nouveau is overgenomen.

Lijstgevel met geprofileerde houten kroonlijst, blauwe hardstenen plint en kordonlijst. Geel bakstenen parement met zwarte baksteen voor sierbanden. Rechthoekige muuropeningen onder een natuurstenen latei, waarboven een ontlastingsboog met siermetselwerk. Het schrijnwerk op de begane grond is bewaard en verwijst eveneens naar de art nouveau: fijne gebogen houten roedeverdeling in de bovenlichten, ingevuld met geel glas. Dubbele deur met beglaasde panelen voorzien van smeedwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1905 # 1901.