erfgoedobject

Herenhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 300420   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300420

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1875 gebouwd in opdracht van de wisselagent J. Nauwelaerts. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van vier traveeƫn, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. Zoals Isabellalei 14, 20 en 65, vormt het gebouw een representatief en goed bewaard voorbeeld van de hotels voor de hogere burgerij, die op de overgang van het derde naar het vierde kwart van de 19de eeuw, in prestigieuze nieuwe wijken als de Leien, het Stadspark en de Belgiƫlei werden opgetrokken.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op het geblokte poortrisaliet in de rechter travee. Dit laatste wordt gemarkeerd door de rondbogige koetspoort in geprofileerde omlijsting met cartouchesleutel en guirlandes, een balkon met consoles en balustrade erboven en entablementen met en zonder consoles hogerop. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met onderdorpel, in vlakke omlijsting op de begane grond, in geriemde omlijsting met oren op de bovenverdieping. Klassiek hoofdgestel met gekorniste kroonlijst en tandlijst op klossen. Het houten schrijnwerk van de vleugeldeur is bewaard, evenals het smeedwerk van keldertralies en vensterleuningen, en de gietijzeren voetschraper.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1875#179.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300420 (Geraadpleegd op 09-07-2020)