Herenhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1875 gebouwd in opdracht van de wisselagent J. Nauwelaerts. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.
Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. Zoals Isabellalei 14, 20 en 65, vormt het gebouw een representatief en goed bewaard voorbeeld van de hotels voor de hogere burgerij, die op de overgang van het derde naar het vierde kwart van de 19de eeuw, in prestigieuze nieuwe wijken als de Leien, het Stadspark en de Belgiëlei werden opgetrokken.
De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op het geblokte poortrisaliet in de rechter travee. Dit laatste wordt gemarkeerd door de rondbogige koetspoort in geprofileerde omlijsting met cartouchesleutel en guirlandes, een balkon met consoles en balustrade erboven en entablementen met en zonder consoles hogerop. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met onderdorpel, in vlakke omlijsting op de begane grond, in geriemde omlijsting met oren op de bovenverdieping. Klassiek hoofdgestel met gekorniste kroonlijst en tandlijst op klossen. Het houten schrijnwerk van de vleugeldeur is bewaard, evenals het smeedwerk van keldertralies en vensterleuningen, en de gietijzeren voetschraper.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2015: Herenhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/178718 (geraadpleegd op ).
Nummers 14, 18, 20 en 65: Herenhuizen van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadel- of plat dak in neoclassicistische stijl, uit tweede helft 19de eeuw. Bepleisterde, beschilderde lijstgevels op hoge sokkel van arduin met keldervensters. Markerende schijnvoegen van de begane grond, puilijst, doorgetrokken lekdrempels, paneelversiering, balustrades en ijzeren borstweringen. Risalietvormende deurtravee met schijnvoegen, balkon of neoclassicistische houten erker (nummer 65); nummer 20 met breed uitgewerkt bel-etagebalkon en ijzeren borstwering op zware voluutconsoles voor de middelste travee. Beëindiging met houten kroonlijst op klossen, consoles, tandlijst. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren of platte bandomlijsting (nummer 14).
Nummers 14, 18, 20 met rondboogpoort in geprofileerde omlijsting, nummer 14 met schijfmotief, nummer 18 met sleutel in vorm van medaillon; nummers 14 en 18 met bovenlicht met glas-in-loodraam in art nouveau.
Nummer 65 met rechthoekige poort met originele geometrisch versierde houten vleugeldeur.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Herenhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/171996 (geraadpleegd op ).