Lourdesgrot

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lourdesgrot

Beschrijving

Lourdesgrot in een bocht van de weg, gewijd op 2 mei 1954 door Monseigneur Schoenmaekers, hulpbisschop van Mechelen. De grot ligt aan de straat ten westen grenzend aan het park van het kasteel Bisdom.

De Mariagrot werd opgericht tijdens de laatste heropleving van de bouw van Lourdesgrotten in de jaren 1950-1960. Deken Taverniers zou de grot laten bouwen met geldelijke steun van de familie Wolters, eigenaar van het kasteel Bisdom, die de grond schonk. Voor de bouw van de grot deed men beroep op architect Beyns, ook secretaris van het plaatselijke Lourdescomité.

Eenvoudige grot uit cementrustiek met rechts een nis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw en links een nis voor het altaar. Vóór de grot beeld van een knielende Bernadette in een plantsoen met laag hekken. Vóór de grot banken in cementrustiek.

• S.N. 1976: Kapellen te Overijse, Eigen Schoon en de Brabander 59.1-3, 467-483.
  • WILLAERT C. 2016: Te Lourdes op de bergen, Zoniën 40.4, 228-238.