Commandobunker C46

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Overijse
Deelgemeente Overijse
Straat Mommaertsstraat
Locatie Mommaertsstraat zonder nummer, Overijse (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie bouwkundig erfgoed Overijse (inventarisatie: 25-02-2015 - 31-12-2017).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
Dateringinterbellum
Tags Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Betonnen commandobunker gelegen langs de straat in de holle weg. Deze bunker is een 1e-lijns bunker (C46) van de KW-linie (van Koningshooikt tot Waver). De linie werd opgericht tijdens het interbellum net voor de Tweede Wereldoorlog om België te beschermen tegen een Duitse inval.

Een commandobunker bestond uit een toegang met dubbele sas met in totaal drie deuren, waarvan twee hermetische en een gasdichte deur. De binnenruimte bestond uit één kamer meestal in L-vorm. Aan één van de wanden was een connectiebord bevestigd en daaronder drie buizen waarlangs de telefoonkabels binnenkwamen. De bunker is niet voorzien van kijk- of schietgaten. Aan het plafond hingen haken om olielampen op te hangen. Aan de muren waren rekken en haken bevestigd, net zoals in gevechtsbunkers. Er is ook een nooduitgang aanwezig.

Er zijn wel verluchtingsopeningen voorzien die aan de binnenzijde hermetisch afsluitbare luikjes hadden. In de bunkers was het de bedoeling dat er een verluchtingssysteem aanwezig was om zonder gasmasker de telefooncentrale te kunnen bedienen. Dit systeem is waarschijnlijk nooit geplaatst in de bunkers van de KW-linie.

De bunker ligt deels ingegraven in de holle weg (oostzijde van de weg) en is begroeid. Enkel de zijde met toegangsdeur is zichtbaar. Vandaag doet de bunker dienst als onderkomen voor vleermuizen. Er zijn eveneens nog verluchtings- of granaatwerpgaten zichtbaar. De deur is vervangen door een replica voorzien van vliegopening voor de vleermuizen. In het interieur zijn nog luikjes bewaard voor de granaatwerp- of verluchtingsgaten. Andere interieurelementen, zoals een rek met haken, zijn nog aanwezig.

Bron: -

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Datum tekst: 2016

Relaties

maakt deel uit van Bunkers KW-linie Vlaams-Brabant

Bertem, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Huldenberg, Kampenhout, Keerbergen, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee,...

maakt deel uit van Mommaertsstraat

Mommaertsstraat (Overijse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.