Connectiekamer CV 47

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Overijse
Deelgemeente Overijse
Straat Schaatbroekstraat
Locatie Schaatbroekstraat zonder nummer, Overijse (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie bouwkundig erfgoed Overijse (inventarisatie: 25-02-2015 - 31-12-2017).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
Dateringinterbellum
Tags Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Betonnen bunker gelegen in de holle weg in een scherpe bocht van de straat. Deze bunker is een connectiekamer (CV 47) van het telefoonnetwerk van de KW-linie (van Koningshooikt tot Waver). De linie werd opgericht tijdens het interbellum net voor de Tweede Wereldoorlog om België te beschermen tegen een Duitse inval. De bunker ligt in de helling en is vandaag half ingegraven en begroeid met bomen en klimop. Waarschijnlijk werd de berm verhoogd en de bunker deels gedicht met aarde, omdat de ingang niet volledig meer bereikbaar is.

Connectiebunkers lijken sterk op gevechtsbunkers, maar waren niet voorzien van schietgaten daar ze geen gevechtsfunctie hadden. De connectiebunkers waren over heel de linie gestandaardiseerd en zien er dus praktisch overal hetzelfde uit. Enkel de ingang, in het verleden voorzien van een metalen deur, verschilt naar gelang de ligging van de bunker. De binnenruimte van de bunker is maar klein (1,3 op 0,7 meter) en bood plaats aan slechts één soldaat om bovengrondse kabels aan te sluiten op de doorgaande ondergrondse kabels. In de bunkers was een connectiebord aanwezig waarnaar de kabels liepen. In de bunker zijn er tegen de achterwand nog metalen elementen, hier was waarschijnlijk het connectiebord aan bevestigd.

Bron: -

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Datum tekst: 2016

Relaties

maakt deel uit van Bunkers KW-linie Vlaams-Brabant

Bertem, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Huldenberg, Kampenhout, Keerbergen, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee,...

maakt deel uit van Terlanen

Overijse (Overijse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.