Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl met second-empire-inslag, gebouwd in opdracht van de heer P. Parein, naar een ontwerp door de architect Henry Redig uit 1863, uitgevoerd in 1864. Na zijn privé-hotel liet Parein tussen 1866 en 1874 nog een vijftiental burger- en winkelhuizen optrekken in de Lange Leemstraat, Lange Elzenstraat en Hertoginstraat, alle naar ontwerp van Redig.

Het hotel Parein behoort tot het rijpe oeuvre van Henry Redig, wiens loopbaan omstreeks 1840 van start was gegaan. Na een periode als stadsarchitect van Lier, vestigde Redig zich in 1855 in Antwerpen, waar hij tien jaar later tot de best beklante bouwmeester van zijn generatie werd gerekend. Tot op hoge leeftijd actief, omvat zijn indrukwekkende productie vele tientallen burger- en herenhuizen in de betere wijken van de stad. Deze werden veelal opgetrokken voor kapitaalkrachtige opdrachtgevers in de geldende neoclassicistische stijl, zoals het hotel Bovie-Van Camp uit 1869 aan de Britselei. Het eclecticisme met neobarokke inslag en het polychrome materiaalgebruik van de kunstenaarswoning Arnold Arens uit 1878, betekenden een belangrijke wending in de architectuur van Redig, die twee jaar eerder was ingezet met zijn verdwenen eigen woning in de Amerikalei.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand en schijnvoegen op de begane grond, rust op een geprofileerde plint vermoedelijk uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door cordonvormende lekdrempels, pui- en waterlijsten, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen op de begane grond, en spiegelboogvensters op de bovenverdiepingen, legt de compositie de klemtoon op de voorlaatste travee. Een balkon met consoles en geajoureerde borstwering markeert hier het portaal. De bovenvensters hebben een geriemde omlijsting, met sluitsteen, guirlandes en rozetten, en een bewerkte borstwering. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, fries en houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Het rozetpatroon van de balkonborstwering, en het palmetpatroon van de fries, zijn ontleend aan de second-empirestijl. Bewaarde houten inkomdeur, gietijzeren parapetten en voetschraper. Het vensterschrijnwerk is vernieuwd.

Volgens de bouwplannen omvat de linker flank van de begane grond twee kamers en vermoedelijk een wintertuin. Rechts van de centrale gang is de traphal tussen een voorkamer en vermoedelijk de keuken ingeplant, met daarachter het pomphuis annex toilet.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1863#770 en 1864#780.