Serristenvilla

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenvilla

Beschrijving

Serristenvilla uit het interbellum achteruit gelegen ten opzichte van de straat in een ruime tuin met op het perceel erachter nog een serre. De villa was in de jaren 1970 nog volledig omgeven door percelen met serres. Volgens de bewoonster daterend uit 1926. Kadastraal geregistreerd in 1928 als woning van Miseur - Decoster.

De villa behoort tot het type van "tweede generatie" serristenvilla's, waarbij de serristen hun rijkdom profileerden aan de hand van hun woning. Deze tweede generatie wordt vooral gekenmerkt door een asymmetrische opbouw met uitgewerkt portiek en erker, vaak met gebruik van houtwerk. Dit zijn de zogenaamde "Mariënvilla’s" naar bouwmeester Charles Mariën. Door gebruik van verzorgd houtwerk aansluitend bij de serristenvilla's ontworpen door Mariën in Hoeilaart.

Bakstenen villa op een verhoogde begane grond van twee bouwlagen onder een complex pannen dak. Linkertravee met driezijdige erker uitlopend op een overdekt balkon. Rechts terugspringende travee met typisch portaal met lessenaarsdakje op uitgewerkt houtwerk. Plint en trap van blauwe hardsteen. Rechthoekige muuropeningen (vernieuwd schrijnwerk, uitgezonderd de deur). Beraapte zijgevel. De achtergevel is verbouwd.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling IV (Overijse), 1928/20.
  • Mondelinge informatie verkregen van de bewoonster (26 februari 2015).

Auteurs: Verwinnen, Katrien