Dubbele serristenwoning

Beschrijving

Twee woningen gedateerd "1930", die samen één geheel vormen. Zowel naast de woningen als er achter waren standaardserres gelegen met een houten gebint (nog grotendeels bewaard). Kadastraal geregistreerd in 1931 als eigendom van landbouwer Charles Vandenput-Stas uit Huldenberg.

In tegenstelling tot de meeste serristenvilla’s uit het interbellum is deze dubbelwoning eerder bescheiden en traditioneel uitgewerkt zonder de typische portalen op houtwerk en erkers.

Het gaat om twee woningen die zijn opgevat als één groot onderkelderd dubbelhuis met onregelmatige travee-indeling en twee bouwlagen onder zadeldak. Links aanbouw van één travee en één bouwlaag en rechts aanbouw van garage onder lessenaarsdak met getrapte gevel. Gebruik van blauwe hardsteen voor de plint en de hoek- en sluitstenen. De bakstenen en voegen zijn bijgekleurd. Getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk, gedeeltelijk met de typische kleine roedeverdeling bovenaan. Verdiepte velden afgelijnd met een overhoekse bakstenen fries. Bewaarde kroonlijst. De woning is gedateerd in de centrale travee door een jaarsteen. In de linkse travee extra deuropening voor de tweede woning.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling IV (Overijse), 1931/6.

Auteurs: Verwinnen, Katrien