Terhulpensesteenweg

Beschrijving

Drukke verbindingsweg tussen het centrum van Overijse en Terhulpen en vertrekkende vanop "Leegheid" als verlengde van de Dreef. Het deel van de Terhulpensesteenweg in Maleizen is onderdeel van de oude baan Leuven-Nijvel. Deze baan liep niet langs het centrum van Overijse, maar volgde het tracé van de Nijvelsebaan via Terlanen.

Heterogene bebouwing met nabij de kruising met de Hoeilaartsesteenweg het centrum van Maleizen getypeerd door de inplanting van de kerk, de pastorie en de school; tegen de grens met Terhulpen beeldbepalende inplanting van het klooster van de zusters van het Heilig Hart van Maria (1867) en verschillende cottage villa's van de rijke Brusselse burgerij uit begin 20ste eeuw.

De vrije basisschool (nummer 524) op de hoek met de Schoolstraat, werd gebouwd tijdens het interbellum met steun van de familie Michiels (zie Maleizen). Deze "nieuwe" Nederlandstalige vrije aangenomen meisjesschool (de oude ging op in de gemeenteschool) werd opgericht rond 1890 en aanvankelijk werd er lesgegeven in een bijgebouwtje van het klooster van de zusters van het Heilig Hart.

Verspreid langs de steenweg verschillende serristenvilla's, kenmerkend voor de streek, soms nog met bijhorende serres, bijvoorbeeld 406-408, dubbelwoonst met rechts nog verschillende serres van het standaardtype met houten gebint en de serristenwoningen 523 en 416 uit het interbellum (geen serres meer bewaard).

De dorpswoning 84 is waarschijnlijk een serristenwoning uit begin 20ste eeuw en heeft een voor het centrum van Overijse kenmerkende beraapte gevel. De serristenwoning 474, uit de eerste bloeiperiode van de druiventeelt, werd kadastraal geregistreerd in 1895 samen met nieuwe serres. Op het perceel stonden al een aantal oudere serres. Eigenaar was "Viticulteur" Jean François Vandries-Veckmans. Bakstenen woning met decoratief gebruik van witgecementeerde banden en hoekstenen. Vandaag zijn er geen serres meer bewaard. De dorpswoning nummer 641 was eveneens een serristenwoning van de eerste generatie, kadastraal geregistreerd in 1908 in eigendom van Englebert De Hertogh met bijhorende serres. Vandaag is er nog een halve serre tegen de achtergevel. De serristenvilla 675, mogelijk uit begin 20ste eeuw met neotraditionele kenmerken, heeft een erker met boomstamimitaties.

Verder nog enkele dorpswoningen in het centrum van Maleizen van circa 1900: bijvoorbeeld nummers 575 en 657, deze laatste is gedateerd "1900".

Tegen de grens met Terhulpen villa’s van de rijke burgerij uit het einde van de 19de - begin 20ste eeuw. De villa 681-683 met een ruime voortuin werd kadastraal geregistreerd in 1901 in eigendom van journalist Joseph Leopold Leon Niset. Nummers 691 en 697 zijn villa’s uit het einde van de 19de eeuw (nummer 691 kadastraal geregistreerd in 1893, vroeger met bijhorende serres).

Op de grens met Terhulpen nog enkele gecementeerde burgerhuizen (nummers 707-709). De nummers 723-727 werden kadastraal geregistreerd in 1879 in eigendom van landbouwer Ferdinand Letellier – Bisschot (?), in 1891 door architect Constant Almain – De Haze verbouwing van een schuur tot twee woningen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling III (Overijse), 1895/43 (nummer 474), 1879/77 en 1891/53 (nummers 723-727), 1893/39 (nummer 691), 1901/61 (nummer 575), 1901/90 (nummers 681-683), 1908/98 (nummer 641), 1927/125 (nummer 416) en 1930/15 (nummer 524 – school).
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling VI(Overijse), 1903/99 (nummer 84).
  • DE BOECK I. 2001: Van Vesalius , Chocolade en Kloosterzusters, XXIIste bijdrage over de geschiedenis van IJse-, Lane- en Dijleland, Overijse.

Auteurs: Verwinnen, Katrien