Rijhuis in brutalistische stijl

Beschrijving

Rijhuis in brutalistische stijl naar ontwerp van architect Paul Meekels uit 1988, met als opdrachtgever Aelbrecht. De woning behoort tot het late oeuvre van Paul Meekels, wiens persoonlijke loopbaan midden jaren 1950 van start ging, na een stage op het architectenbureau van Léon Stynen. De architectuur is symptomatisch voor het rationele minimalisme dat Meekels vanaf de jaren 1970 beoefent, bepaald door ruimtelijke helderheid, constructieve logica en een doorgedreven economie van materiaal en middelen.

Woning van drie bouwlagen opgedeeld door middel van split-levels. Skelet van glad gekofferd beton, opgevuld met zwarte Glasal-panelen en raampartijen met grotendeels origineel schrijnwerk. Om inkijk te vermijden, schuift Meekels de gevel vanaf de eerste verdieping naar achter. Hierdoor ontstaat een terras aan de straatkant, wat toelaat dat er plafondhoge ramen geplaatst worden.

Op het gelijkvloers bevindt zich aan de straatkant centraal een inkomsas. Aan de linkerkant situeert zich een garage en aan de rechterkant een overdekte fietsenstalling. Het inkomsas geeft uit op een hal met vestiaire en toilet. Aan de tuinzijde zijn een speelkamer en bureau onder het maaiveld ingegraven. Via een trap is de tuin op hetzelfde niveau als de straat bereikbaar.

De eerste verdieping omvat aan de straatkant de keuken en eetkamer in één grote, open ruimte, van elkaar gescheiden door inbouwkasten. Via een schuifpui is het westelijk georiënteerde terras bereikbaar. Tussen het terras en de eetkamer bevindt zich een lichtstraat in de vloer om de garage en het inkomsas van daglicht te voorzien. Aan de tuinzijde situeert zich op de lagergelegen split-level een ruime zithoek met vide, verbonden met de tuin door middel van een tweede trap.

Op de tweede verdieping bevindt zich aan de tuinzijde een werkruimte met zicht op de zithoek. Aan de straatkant zijn op split-level de drie slaapkamers voor de kinderen te vinden, met een eigen nachthal met kleine badkamer. Aan de tuinzijde op de hoger gelegen split-level situeert zich de slaapkamer van de ouders met eigen badkamer en toilet, alsook een terras met zicht op de tuin.

Auteurs: Hooftman, Tobias