Burgerhuis in brutalistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in brutalistische stijl van drie bouwlagen naar ontwerp van architect Paul Meekels uit 1973 met als opdrachtgever Mouradian. Deze woning kadert in het latere oeuvre van Paul Meekels, wiens persoonlijke loopbaan midden jaren 1950 van start ging, na een stage op het architectenbureau van Léon Stynen. De architectuur is symptomatisch voor het rationele minimalisme dat Meekels tijdens de jaren 1970 beoefent, bepaald door ruimtelijke helderheid, constructieve logica en een doorgedreven economie van materiaal en middelen, bij dit project in de hand gewerkt door het beperkt budget dat de opdrachtgever ter beschikking stelde.

Woning van drie bouwlagen opgedeeld in verschillende niveaus met split-levels. De gevel is opgetrokken uit onregelmatige, donkerrode, genuanceerde baksteen, met balken uit glad gekofferd beton als constructieve structuur zichtbaar gelaten. De noordelijke voorgevel en oostelijke zijgevel maken een vrij gesloten indruk met enkel een aantal kleine ramen. De achtergevel is opengewerkt en ingevuld met een grote schuifpui om zo veel mogelijk zon in de woning toe te laten.

Het gebruik van split-levels leidt tot horizontale en verticale doorzichten die een ruim en open gevoel creëren, maar toch met behoud van intieme hoeken. De trappen die de split-levels verbinden staan allen centraal in de woning en worden verlicht door schuine dakramen.

De ingang aan de zijgevel leidt naar een tochtsas met aansluiting tot de hal met vestiaire en toilet enerzijds, en de garage met fietsenberging aan de straatkant anderzijds, allen op straatniveau. Achter de hal bevindt zich de keuken met eetplaats in één grote open ruimte op de hoger gelegen split-level. Achteraan situeert zich een iets lager gelegen speelkamer met grote raampartijen, via een helling overgaand in de tuin op straatniveau.

Op de eerste verdieping bevindt zich aan de straatkant een woonruimte. Om inkijk aan de zijkant door de buren te vermijden, wordt een vaste bloembak voorzien. Aan de tuinkant bevindt zich op split-level de slaapkamer van de ouders met terras, een bureauruimte en een badkamer.

De tweede verdieping situeert zich enkel aan de straatkant en betreft de kinderverdieping. Deze bevat drie slaapkamers met toilet in de nachthal en een wasplaats.

• Architectuurarchief Vlaanderen, archief Paul Meekels, dossier Mouradian.

Auteurs: Hooftman, Tobias