Dorpskom Oudegem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Oudegem

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Oudegem

Beschrijving

Het centrum van de gemeente Oudegem wordt bepaald door voornamelijk 19de-eeuwse bebouwing met zowel herenhuizen als kleinschalige arbeiderswoningen. Voornaamste straten zijn de Hofstraat, Oudegemse baan, Ouburg en de Lambroeckstraat. Centraal in de dorpskern, op de hoek van deze straten, ligt de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Naast deze kerk vormen de pastorie en het gemeentehuis beeldbepalende elementen. Het noordelijke deel van de dorpskom wordt verder voornamelijk door burgerhuizen en arbeiderswoningen gekenmerkt. Het zuidelijke deel (langs Ouburg) wordt bepaald door landhuizen als de brouwerswoning Dubois en de villa's J. Van Mossevelde en R. Van Mossevelde. De nauwe en bochtig verlopende straatjes van de dorpskern monden uit op de Ouburg en Bleien en zijn in harmonie zijn met de kleinschalige bebouwing.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000798, Dorpskom met verscheidene monumenten (VAN DEN BOSSCHE H., 1987).

Auteurs: Van den Bossche, Hedwig