Neoclassicistisch burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Wolfstraat
Locatie Wolfstraat 3, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak, registreren we door de sterke stijlovereenkomsten met andere realisaties, als een ontwerp van Ernest Dieltiëns van rond 1890, wellicht in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. Zeer herkenbaar voor de stijl van Dieltiëns zijn de verticale panelen met plastische stucwerkversiering, zoals ook te zien in het ensemble van zijn hand dat bij deze woning aansluit.

De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel heeft een hardstenen plint en een houten kroonlijst. Op de begane grond rechthoekige deur en twee vensters in een parement met imitatievoegen. Accent op de verdieping, met twee centraal geplaatste, gekoppelde vensteropeningen, gevat tussen twee met stucwerk versierde pilasters, en een deelzuil versierd met cannelures. Onder de kroonlijst een fries met cartouche en plantenranken. Het leien mansardedak is gemarkeerd door een breed dakvenster met twee dakvensters, versierd met driehoekig fronton en twee zijdelingse topstukken. Het schrijnwerk van deur en vensters is vervangen.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2015

Relaties

maakt deel uit van Wolfstraat

Wolfstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.