erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 300480   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300480

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, gebouwd in de jaren 1880 of 1890, en qua stijl aansluitend bij de andere woningen die door investeerder werden gebouwd in dit deel van de straat. De woning zal oorspronkelijk een samenstel van twee identieke huizen hebben gevormd met nummer 2, een huis dat nu werd aangepast op de begane grond. Aan nummer 4 werd een vierde bouwlaag toegevoegd.

De woning is het typevoorbeeld van de eind-19de-eeuwse meergezinswoning die werd gebouwd als opbrengsteigendom in talrijke verkavelingen in de stad Antwerpen. De neoclassicistische lijstgevel vertoont alle standaard kenmerken: houten geprofileerde kroonlijst, blauwe hardstenen plint, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen die regelmatig verdeeld zijn over de travee├źn en gevat zijn in geprofileerde omlijstingen. Het schrijnwerk van deur en benedenvensters is bewaard, net als de ijzeren borstweringen van de bovenvensters.


Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300480 (Geraadpleegd op 30-03-2020)