Neoclassicistisch ensemble

Beschrijving

Deze vier neoclassicistische burgerhuizen maken deel uit van een investeringsproject dat Louise Serruys in 1885 opstartte in de Nottebohmstraat. Vanuit haar buitenverblijf in Edegem, vroeg ze de Edegemse bouwmeester J. Verbert het ontwerp te tekenen voor vijf woningen, waarvan er één helemaal is verbouwd (6), en twee met een verdieping zijn verhoogd (10 en 14).

De huizenrij sluit aan bij een ander project in de Nottebohmstraat dat Louise Serruys door J. Verbert liet tekenen, een jaar later. De familie Serruys had linken met de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen der Burgershuizen in het Oostkwartier, de motor achter de ontwikkeling van de wijk Zurenborg.

De woningen tellen drie traveeën en twee of drie bouwlagen. De linkse drie huizen (10-14) telden oorspronkelijk twee bouwlagen, de rechtse twee huizen hadden van bij het begin drie bouwlagen (6-8). Alle huizen vertonen dezelfde sobere neoclassicistische lijstgevels, met houten kroonlijsten op klossen, blauwe hardstenen plinten, doorlopende kordon- en onderdorpels, rechthoekige en segmentbogige muuropeningen en overal een centraal balkon. Het schrijnwerk is grotendeels vervangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1885 # 1238.