Drie neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Deze drie neoclassicistische burgerhuizen maken deel uit van een investeringsproject dat Louise Serruys in 1886 opstartte op de hoek van de Nottebohm- en de Walvisstraat. Vanuit haar buitenverblijf in Edegem, vroeg ze de Edegemse bouwmeester J. Verbert het ontwerp te tekenen voor vijf woningen, waarvan er twee totaal zijn verbouwd (Walvisstraat 36, Nottebohmstraat 20).

De woningen sluiten aan weerszijden aan bij andere projecten van Louise Serruys. Enerzijds is er het project dat Louise Serruys op de hoek met de Walvisstraat liet bouwen naar ontwerp van Albert Arnou. Anderzijds is er de huizenrij in de Nottebohmstraat 8-14, die ook door J. Verbert werd getekend. De familie Serruys had linken met de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen der Burgershuizen in het Oostkwartier, de motor achter de ontwikkeling van de wijk Zurenborg.

Nummer 16 is een burgerhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak. De neoclassicistische lijstgevel is volgens de eind-19de-eeuwse standaarden afgewerkt. Bepleisterd en witgeschilderd, hardstenen plint met voetenschraper, houten kroonlijst op klossen, kordonlijst en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen, centraal balkon met ijzeren leuning. Bewaard houtwerk.

Nummer 18 was met de drie bouwlagen hoger dan de andere drie huizen. De neoclassicistische lijstgevel heeft de vaste elementen zoals hardstenen plint, kroonlijst op klossen en centraal balkon met gebogen balustrade op de tweede bouwlaag. Rechthoekige vensters op de verdiepingen, beneden segmentbogige deur en vensters. Bewaard schrijnwerk in deur en vensters. IJzeren borstweringen aan de bovenvensters.

Nummer 22, identiek aan het oorspronkelijke huis op 20, telt twee bouwlagen. Ook deze gevel heeft alle standaard neoclassicistische elementen: hardstenen plint, houten kroonlijsten, kordonlijst en doorlopende onderdorpels. Beneden zitten segmentbogige muuropeningen, boven rechthoekige met ijzeren borstweringen. Het schrijnwerk is vernieuwd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1886 # 1054.