Neoclassicistisch ensemble

Beschrijving

Dit ensemble van drie neoclassicistische burgerhuizen is typerend voor de architectuur van Zurenborg. Met de verzorgde bepleisterde parementen van de lijstgevels passen ze uitstekend in het homogene, vrij goed bewaarde eind-19de-eeuwse straatbeeld van de Nottebohmstraat.

De huizen zijn wellicht het werk van een investeerder; details zoals het smeedijzerwerk vinden we ook terug bij woningen in de Walvisstraat. Er werden geen bouwdossiers terug gevonden voor deze huizen in het stadsarchief.

De drie woningen van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag vormen een mooi uitgebalanceerd ensemble. De centrale woning is iets hoger en iets meer gedecoreerd, wat een typisch element is van eind-19de-eeuwse reeksbouw van drie woningen.

De standaard neoclassicistische elementen zijn aanwezig: lijstgevels met kroonlijsten op klossen, plinten in blauwe hardsteen, rechthoekige muuropeningen die regelmatig in de traveeën zijn geplaatst, horizontale ritmering door kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen op de begane grond, centrale balkons met gekruld smeedijzerwerk in de balustrades. Typerend zijn de muurdammen tussen de bovenvensters die als pilasters zijn uitgewerkt. Centrale woning met sierstucwerk in een fries onder de bovenvensters en met grote noppen versierde boogfries onder de kroonlijst. Schrijnwerk grotendeels vervangen.