Hoekpand met de Stierstraat

Beschrijving

Het neo-Vlaamserenaissance-pand op het smalle hoekperceel van de Stier- en de Walvisstraat, werd in 1891 getekend door architect Ernest Pelgrims in opdracht van aannemer Louis Peeters-Gowie, die dit als opbrengsteigendom optrok.

Het pand met café is zowel qua stijl als qua functie een typische hoekoplossing voor de wijk Zurenborg, waar extra aandacht werd besteed aan beeldbepalende percelen, zoals op de pleintjes en op de hoeken van twee straten.

Pelgrims was een vaste waarde in Zurenborg, waar hij een belangrijk deel van zijn vroege oeuvre realiseerde. Hij ontwierp er vooral burgerhuizen in eclectische stijl, met belangrijke invloed van de neo-Vlaamserenaissance-stijl, zowel prestigieuze woningen voor particulieren als sleutel-op-de-deurhuizen in reeksbouw van bescheiden formaat.

Het hoekpand was opgedeeld in een café op de hoek, en een smalle woning met voorgevel in de Walvisstraat en achtergevel in de Stierstraat. Het pand telt twee bouwlagen onder een mansardedak. Rode bakstenen lijstgevels met beschilderde natuursteen voor speklagen en omlijsting van de muuropeningen. De begane grond van het café is bepleisterd en voorzien van imitatievoegen. Doorlopende hardstenen plint.

Uitgevend op het ronde plein waar zes straten samenkomen, een brede hoektravee, geaccentueerd door een driezijdige houten erker op sierlijke console en bekroond door een typische in- en uitzwenkende neorenaissance-topgevel. Twee maskers als versiering naast de erker. Op de begane grond zaten oorspronkelijk rondboogdeuren voor het café, zoals er ook in elke zijgevel één zat. Deze deuren zijn nu allemaal dichtgemaakt.

Beide zijgevels tellen drie traveeën, waarvan deze op de hoek mee bij het café hoorden. Voorgevel in de Walvisstraat met segmentbogige en rechthoekige muuropeningen; verspringende bouwlagen in de deurtravee. Achtergevel in de Stierstraat met vier segmentbogige vensters. De houten dakvensters die in elke travee van de zijgevels zaten, zijn weggehaald of vervangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1891 # 1449.