Drie woningen uit een ensemble

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Walvisstraat, Stierstraat
Locatie Walvisstraat 8, Stierstraat 30-32, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Drie woningen uit een ensemble

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Deze drie kleine neoclassicistische burgerhuizen maakten deel uit van een ensemble van zes woningen, dat het pand op de hoek van de Stier- en de Walvisstraat moest flankeren. Slechts drie van de zes huizen behielden de oorspronkelijke gevelafwerking.

Net als het hoekpand, werden de zes huizen gebouwd omstreeks 1891 door aannemer Louis Peeters-Gowie. In tegenstelling tot dat hoekpand, waarvoor hij architect Ernest Pelgrims inschakelde, tekende hij de ontwerpen voor de vrij eenvoudige reeksbouw zelf. De aannemer woonde aan de rand van de wijk Zurenborg en was er zeer actief met de realisatie van neoclassicistische panden, vaak in reeksbouw of met zeer eenvoudige gevels.

De twee ensembles waren identiek en gespiegeld; een archieffoto uit 1981 toont ons het oorspronkelijke uitzicht. De woningen tellen twee traveeën en twee of twee en een halve bouwlaag onder zadeldaken. De centrale woningen (32 en 6) waren iets hoger, wat een typisch kenmerk is van dergelijke reeksbouw van drie huizen.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met blauwe hardstenen plinten, houten kroonlijsten op klossen, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijstingen, imitatievoegen op de begane grond. De drie gevels kregen een licht van mekaar afwijkende afwerking. Nummers 30 en 8 met een balkon boven de deur, sierpaneel tussen de twee bovenvensters, medaillon in de fries. Nummer 32 met diamantkoppen in de bovengevel.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1891 # 918.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2015

Relaties

maakt deel uit van Stierstraat

Stierstraat (Antwerpen)

maakt deel uit van Walvisstraat

Walvisstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.