Twee neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Deze twee bijna identieke neoclassicistische burgerhuizen werden gebouwd rond 1895 als opbrengsteigendommen voor aannemer Louis Peeters-Gowie. Hij gebruikte een typeplan dat hij voor verschillende projecten in de straat indiende. Deze aannemer woonde aan de rand van de wijk Zurenborg en was er zeer actief met de realisatie van neoclassicistische panden, vaak in reeksbouw of met zeer eenvoudige gevels.

De woningen verschillen iets in kroonlijsthoogte, vensterbreedte en in afwerking van de balkonbalustrade. Verder zijn de gevels identiek en gespiegeld. Het gaat om gestandaardiseerde neoclassicistische burgerwoningen, die in alle eind-19de-eeuwse wijken van de stad de basisbebouwing vormen.

Woningen van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldaken. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels met kroonlijsten op modillons en plinten in blauwe hardsteen. Horizontale ritmering door kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijstingen, imitatievoegen op de begane grond, centraal balkon op de eerste verdieping. Nummer 22 bewaarde het authentieke schrijnwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 379.