erfgoedobject

Twee neoclassicistische burgerhuizen

bouwkundig element
ID: 300496   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300496

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze twee bijna identieke neoclassicistische burgerhuizen werden gebouwd rond 1895 als opbrengsteigendommen voor aannemer Louis Peeters-Gowie. Hij gebruikte een typeplan dat hij voor verschillende projecten in de straat indiende. Deze aannemer woonde aan de rand van de wijk Zurenborg en was er zeer actief met de realisatie van neoclassicistische panden, vaak in reeksbouw of met zeer eenvoudige gevels.

De woningen verschillen iets in kroonlijsthoogte, vensterbreedte en in afwerking van de balkonbalustrade. Verder zijn de gevels identiek en gespiegeld. Het gaat om gestandaardiseerde neoclassicistische burgerwoningen, die in alle eind-19de-eeuwse wijken van de stad de basisbebouwing vormen.

Woningen van drie travee├źn en twee en een halve bouwlaag onder zadeldaken. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels met kroonlijsten op modillons en plinten in blauwe hardsteen. Horizontale ritmering door kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijstingen, imitatievoegen op de begane grond, centraal balkon op de eerste verdieping. Nummer 22 bewaarde het authentieke schrijnwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 379.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Twee neoclassicistische burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300496 (Geraadpleegd op 30-03-2020)