Vier neoclassicistische burgerhuizen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Walvisstraat, Nottebohmstraat
Locatie Walvisstraat 24-28, Nottebohmstraat 3, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Vier neoclassicistische burgerhuizen

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beschrijving

Deze vier huizen maken deel uit van een project bestaande uit twee identieke ensembles van drie neoclassicistische burgerhuizen, ontworpen in 1895 door architect Albert Arnou voor rekening van de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. Van het ensemble in de Nottebohmstraat bleef enkel nummer 3 herkenbaar bewaard; nummers 5 en 7 zijn aangepast.

De Naamlooze Bouwmaatschappij was opgericht met als doel Zurenborg uit te bouwen als nieuwe woonwijk. Arnou drukte als investeerder, als ontwerper en als aandeelhouder van bouwmaatschappij een belangrijke stempel op de wijk Zurenborg. Hij bouwde huizen in neoclassicistische en in eclectische stijl, meestal met een verzorgde en fantasierijk uitwerkte façade die de reeksbouw overstijgt. Hier echter realiseert hij ensembles met drie standaard vormgegeven burgerhuizen, representatief voor de burgerhuizen die de basisbebouwing vormden in alle eind-19de-eeuwse wijken in Antwerpen.

De huizen tellen drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken. De centrale woning is iets hoger en met het centrale balkon ook iets meer uitgewerkt. De twee flankerende panden zijn identiek. De woning in de Nottebohmstraat vormde de eerste, meest linkse woning van een identiek ensemble.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met houten kroonlijsten en blauwe hardstenen plinten. Kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen, imitatievoegen op de begane grond. Subtiele versieringen, die niet overal meer bewaard zijn: vlakke fries onder de kroonlijsten, diamantkoppen in de borstweringen van de bovenvensters. Centraal balkon van nummer 26 met fraai uitgewerkte, ijzeren balustrade tussen natuurstenen zijwanden. Schrijnwerk van 28 deels bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 1224.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2015

Relaties

maakt deel uit van Nottebohmstraat

Nottebohmstraat (Antwerpen)

maakt deel uit van Walvisstraat

Walvisstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.