Standbeeld Louis Major

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Standbeeld Louis Major

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Stadspark

Beschrijving

Standbeeld van de socialistische voorman Louis Major, uitgevoerd door de beeldhouwer Willem Bierwerts, ingehuldigd op 26 september 1987.

Louis Major (Oostende, 1902-Antwerpen, 1985), gediplomeerd maatschappelijk assistent, begon zijn syndicale carrière als secretaris voor de Belgische transportarbeidersbond West-Vlaanderen (1925-1937). Hij was achtereenvolgens algemeen secretaris van de Havenarbeiders van Antwerpen (1937-1940), (clandestien) secretaris van het Belgisch Vakverbond (1940-1945), adjunct-algemeen secretaris (1945-1952) en vervolgens algemeen secretaris (1952-1968) van het Algemeen Belgisch Vakverbond (A.B.V.V.) Als politicus voor de Belgische Socialistische Partij (B.S.P.), werd Major verkozen tot gemeenteraadslid van Oostende (1933-1938), provincieraadslid van West-Vlaanderen (1932-1946), en volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Antwerpen (1946-1974). Hij vervulde het ambt van minister van Arbeid en Tewerkstelling in de regering Eyskens-Cools (1968-1972), en werd tot Minister van Staat benoemd in 1973.

Figuur in brons gegoten door de Koninklijke Klokkengieterij Asten (Nederland), op een sokkel uit blauwe hardsteen. Louis Major wordt ten voeten uit als redenaar voorgesteld, rechtopstaand, de rechter hand vooruitwijzend met opgestoken vinger, de linker hand in zijn jaszak. Opschrift in losse letters op de sokkel: "Louis Major 1902-1985 Socialistisch voorman". Naamplaatje van de kunstenaar met de datum van inhuldiging.

• Stadsarchief Antwerpen, dossier 1160#36.
  • VAN RUYSSEVELT A. 2001: Stadsbeelden Antwerpen anno 2001. Een gids-inventaris van de beelden en de monumenten, Antwerpen, 125.