erfgoedobject

Monument Koningin Astrid

bouwkundig element
ID
300508
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300508

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Monument Koningin Astrid
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd monument Stadspark
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Herdenkingsmonument voor Koningin Astrid, met het beeldhouwwerk “Moeder en Kind” door Georges Minne uit 1936, ingehuldigd op het Koningin Astridplein op 26 mei 1938. Het monument kreeg later een nieuwe standplaats in het Stadspark, waar het werd ingehuldigd op 7 mei 1949.

Koningin Astrid (Stockholm, 1905-Küssnacht, 1935) was de vierde koningin der Belgen, echtgenote van Koning Leopold III en moeder van groothertogin Josephine Charlotte van Luxemburg, Koning Boudewijn en Koning Albert II. Zij werd geboren als Prinses Astrid van Zweden, dochter van Prins Karel van Zweden en Prinses Ingeborg van Denemarken, en huwde in 1926 met kroonprins Leopold van België. Na de dood van Koning Albert in 1934 werd Astrid Koningin der Belgen. Zij kwam in 1935 op 29-jarige leeftijd om het leven bij een auto-ongeval in het Zwitserse Küssnacht.

Het monument werd opgericht op initiatief van het Comité der Damesbeschermsters, en de Getrouwen en Abonné’s van de Koninklijke Vlaamse Opera, die in 1937 een bedrag van 45.000 Belgische Frank - de opbrengst van een galavoorstelling - ter beschikking stelden van het stadsbestuur van Antwerpen. Het geld was "bestemd om een kunstbeeldhouwwerk ter nagedachtenis van onze betreurde vorstin aan te schaffen". Het beeld "Moeder en Kind" door Georges Minne, refereert aan de zorgzame moeder, zoals Koningin Astrid in de herinnering voortleefde.

Beeld en sokkel zijn uitgevoerd uit blauwe hardsteen. In expressionistische stijl stelt het beeldhouwwerk een moederfiguur in innige omhelzing met haar kind voor, afgebeeld tot aan het middel, het aangezicht hoog naar de hemel gewend. Het is geplaatst op een eenvoudige rechthoekige sokkel en een trappenpodium van twee treden. Opschrift op de sokkel: "Tot herinnering aan - Koningin Astrid - Vrouw en moeder"; beeld gesigneerd G. Minne.

  • VAN RUYSSEVELT, A. 2001: Stadsbeelden Antwerpen anno 2001. Een gids-inventaris van de beelden en de monumenten, Antwerpen, 131-132.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Stadspark


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Monument Koningin Astrid [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300508 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.