Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Twee dorpswoningen met een verzorgde, uitgewerkte cementering uit begin 20ste eeuw, verder sterk aangepast door recente verbouwingswerken.

In 1909 werden er op het kadaster wijzigingen aan een bestaand 19de-eeuws gebouw opgetekend: er werd een nieuw timmermansatelier gebouwd (nummer 25) tegen een bestaande woning (nummer 23) in eigendom van timmerman Jean Joseph Dekerk – Derycke. Waarschijnlijk werd nummer 23 tegelijkertijd aangepast en kregen beide woningen toen hun verzorgde cementering.

Dorpswoningen van vier en twee traveeën en twee bouwlagen onder een doorlopend pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Rechts later aangebouwde travee met nieuwe cementering. Tegen de linkerzijgevel recente uitbreiding.

Gecementeerde gevel met schijnvoegen, uitgewerkte hoekversiering en fries. Rechthoekige muuropeningen met blauwe hardstenen (?) lekdrempels. Deels bewaard schrijnwerk. Cementering rond de muuropeningen op de begane grond met etablement en verdiepte schachten met schijfmotief. De muuropeningen boven hebben een gecementeerde omlijsting met sluitstenen. Voorts spiegels op de borstweringen van alle vensters. Kroonlijst op modillons.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling II (Overijse), 1909/75.

Auteurs: Verwinnen, Katrien