Pastorie Sint-Bernardusparochie

Beschrijving

Neotraditionele pastorie opgericht in de tweede helft van de 19de eeuw, gelegen ten noordoosten van de kerk; de tuin werd samen met het kerkhof ommuurd. Tussen de pastorietuin en het kerkhof scheidingsmuur met poortje.

Volgens Vande Putte die de geschiedenis van de Keizer Karel-legende onderzocht (zie Tombeek), werden er in de jaren 1860 gronden van de heyde van Tombeek verkocht door de gemeente Overijse voor de bouw van de kerk en pastorie in Tombeek. Ook enkele burgers deden in 1856 afstand van hun recht op de gemeentelijke opbrengsten uit de heyde om zo bij te dragen aan de bouw van de school, de kerk en de pastorie. De provincie zal in 1866 een toelage geven voor de bouw van de pastorie.

De pastorie werd samen met de kerk kadastraal geregistreerd in 1867 op gronden geschonken aan de kerkfabriek door Jean Ferdinand Coosemans, eigenaar van de naast de kerk gelegen hoeve. De pastorie onderging een sterke renovatie (jaren 2000) waarbij er tegen de noordgevel een nieuw volume werd geplaatst.

Neotraditionele baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok loodrecht op de straat). Getrapte zijgevels. Rechthoekige muuropeningen met blauwe hardstenen dorpels met ontlastingsbogen en deels behouden luikduimen. Vernieuwd schrijnwerk. Kroonlijst op hardstenen consoles. Gevel bekroond met rondboogvormig dakvenster en trapgeveltje. Sierlijke krulankers.

Tegen de zijgevel halfronde serre (vernieuwd?). Tegen de noordwestelijke tuinmuur resten van voormalige serre (?).

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling II (Overijse), 1867/23.
  • VANDE PUTTE G. s.d: Bijdrage II tot de geschiedenis van een Overijses gehucht: Tombeek. De heyde van Tombeek en haar Keizer Karel-legende, Overijse, 43.

Auteurs: Verwinnen, Katrien