erfgoedobject

Herberg Sint-Elooi

bouwkundig element
ID
300520
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300520

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Sint-Elooi
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig woonhuis met smidse, kadastraal geregistreerd in 1847 voor smid Grégoire Stevens, ook eigenaar van de voormalige watermolen. Waarschijnlijk werd het gebouw in de 19de eeuw ook al gebruikt als afspanning. Op postkaarten uit begin 20ste eeuw werd het aangeduid als "Sint-Eloi", verwijzend naar de voormalige smidse. De baan van Brussel naar Waver liep toen nog door het centrum van Tombeek. Vandaag herberg met feestzaal "Sint-Elooi".

Onderkelderd verankerd Lanestraat 106 van acht (?) traveeën en twee en halve bouwlaag onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Rechthoekige muuropeningen met hardstenen lekdrempels en op de begane grond met hardstenen lateien (vernieuwd schrijnwerk). Deur in een vlakke hardstenen omlijsting. Vernieuwde breukstenen plint. De rechtse twee traveeën, van de voormalige smidse, zijn verbouwd met inbreng van een nieuwe poort. Tegen de nagenoeg blinde achtergevel steunberen en een haakse aanbouw van twee bouwlagen (kadastraal geregistreerd in 1852).

Op een oude foto is het gebouw wit geschilderd of bepleisterd met beluikte vensters op de begane grond en rechts naast de deur een winkelpui.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling II (Overijse), 1847/29 en 1852/26.
  • STROOBANTS F. 2001: Overijse in de twintigste eeuw in prentkaarten, Bijdrage XXI tot de Geschiedenis van IJse-, Lane-, en Dijleland, Overijse, 215.
  • VANDENBOSCH H. 1978: Over Yssche Verleden - Overijse Heden, Overijse.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg Sint-Elooi [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300520 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.