Meergezinswoning in art-decostijl

Beschrijving

Meergezinswoning in art-decostijl gebouwd in opdracht van de juffrouwen Marg. en Mady Pauwels, naar een ontwerp door de architect Alphonse Pauwels uit 1931. Op het moment van de bouwaanvraag woonden Alphonse, Marg. en Mady Pauwels - wellicht broer en zussen of vader en dochters - op hetzelfde adres Moorkensplein 16 te Borgerhout. Het programma van de meergezinswoning omvatte oorspronkelijk twee appartementen en een winkel met woonst.

De meergezinswoning Pauwels behoort tot het late oeuvre van Alphonse Pauwels, die in Antwerpen als architect actief was in de periode van 1895 tot begin jaren 1930. Omstreeks de eeuwwisseling tekende hij voor een groot aantal burgerhuizen in de heersende neoclassicistische stijl, met name in de wijken Zuid en Stuivenberg. De belangrijkste realisatie uit zijn latere carrière is de bioscoop “Roma” uit 1927 in zijn woonplaats Borgerhout, eveneens een ontwerp in art-decostijl.

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat het rijhuis vier bouwlagen onder een plat dak. Het gevelfront onderscheidt zich door een parement uit witte natuursteen (Brauvilliers), op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door waterlijsten met kepermotief en afgewerkt door een getrapte, kepervormige daklijst, wordt de asymmetrische compositie bepaald door de driezijdige erkerpartij met balkon, die oploopt over de twee hoofdverdiepingen. Kenmerkend zijn de dubbele kruiskozijnen, en de discrete ornamentatie in florale art-decostijl verwerkt in de waterlijsten, de erkerpartij en de latei van het aansluitende drielicht. Bijzonder decoratief zijn de brede fries met ruitpatroon van de begane grond, en de smeedijzeren balkonborstwering van de erkerpartij. De houten inkomdeur met smeedwerk is bewaard, evenals delen van het vensterschrijnwerk, op de eerste verdieping inclusief de glas-in-lood-bovenlichten met centraal motief. Oorspronkelijk betegeld, werd de winkelpui met zijportaal recent verbouwd tot garage.

Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan een winkel met woonst, die uit een woonkamer, keuken en twee slaapkamers bestaat, met eigen kelders. Deze wordt geflankeerd door de gemeenschappelijke inkom- en traphal met bovenlicht van de appartementen. Beide flats zijn identiek van indeling en oppervlakte, en omvatten de inkomhal met vestiaire, de suite van woonkamer en fumoir over de volledige breedte van de straatzijde, de keuken en één slaapkamer met annex badkamer, beide beschikkend over een ruim, inpandig terras aan de tuinzijde. Op de bovenste verdieping bevinden zich vijf mansardekamers.