erfgoedobject

Burgerhuis met gevelniskapel

bouwkundig element
ID
30054
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30054

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig burgerhuis, thans blijkbaar opgesplitst in appartementen, naar ontwerp van architect Raphaël Speybrouck (Ieper) van 1923 zie ook jaarankers; gelegen recht tegenover de Elverdingsestraat van waaruit het als blikvanger fungeert. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen; onder zadeldak (nokrichting parallel aan het plein). Rechter risaliet van vier traveeën uitlopend op verankerde trapgevel overkragend op de tudorbogige vensterboogvelden van de eerste bouwlaag en voorzien van getoogde nis met Heilig Hartbeeld op schelpvormig uitgewerkte console in de geveltop. Gebruik van simili- of Euvillesteen onder meer voor de vensterconstructies.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis met gevelniskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30054 (Geraadpleegd op )