Kapel toegewijd aan het Heilig Hart

Beschrijving

Deze wegkapel, toegewijd aan het Heilig Hart, is gelegen in de as van de Oudergemse weg. Ze werd opgericht net na de Eerste Wereldoorlog door Gustaaf Van Roey, de toenmalige pachter van het Hof van Hertoginnedal, uit dankbaarheid omdat zijn oudste zoon ongedeerd uit de oorlog was teruggekeerd.

Het betreft een eenvoudige pijlerkapel van witte natuursteen onder een vernieuwd pannen zadeldak, bekroond door een eveneens vernieuwd ijzeren kruis. Ze wordt voorafgegaan door twee treden van blauwe hardsteen. De getraliede en beglaasde rondboognis is gevat in een kwarthol geprofileerde omlijsting onder waterlijst. Binnenin is de nis beschilderd en voorzien van een beeld van het Heilig Hart.

• EVERAERT L. 1989: Het geslacht De Smeth en het Hof van Moorsel, De Horen 16.2, 46-59.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde